De dag van de doden – Nicci French

de dag van De doden van Nicci FrenchNa acht spannende jaren is het dan eindelijk zover: de confrontatie tussen Frieda Klein en Dean Reeve gaat plaatsvinden. De dag van de doden is het laatste deel in de serie van Nicci French over psychotherapeute Frieda Klein. Ongewild raakt zij steeds betrokken bij moordzaken. En steeds meer raakt ze ervan overtuigd dat dit alles het werk is van Dean Reeve, de dader uit het eerste boek (Blauwe maandag). Er is alleen een probleem: iedereen denkt dat hij dood is. In dit achtste boek is inmiddels duidelijk dat dat niet zo is. Dean en Frieda strijden hun laatste strijd en slechts één van hen kan het overleven.

De dag van de doden in het kort

Een auto rolt van een heuvel en eindigt in een winkel. De bestuurder was al dood voor de klap. Een paar dagen later wordt er een brand ontdekt, waar een lijk in ligt. Op het eerste gezicht zijn dit zaken die los van elkaar staan. Maar Frieda Klein weet wel beter. Dit is het werk van Dean Reeve. Om haar omgeving tegen hem te beschermen, is ze ondergedoken. Er is echter iemand die haar weet te vinden: de studente Lola Hayes. Zij mocht willen dat ze Frieda nooit was tegengekomen.

Frieda neemt Lola onder haar hoede. Lola heeft contact gehad met Dean Reeve en is daarom niet meer veilig. Samen trekken ze van het ene naar het andere onderduikadres, maar ze worden steeds weer gevonden. Ondertussen blijft het aantal doden groeien. Dan denkt Frieda te weten welk patroon er in de moorden zit. Zo weet ze waar ze heen moet om Reeve te treffen. De confrontatie wordt echter verstoord.

Meer tijd gaat voorbij, meer slachtoffers worden gevonden. De politie zit Reeve op de hielen maar is steeds net te laat. Dan komt er weer een gelegenheid voor Frieda om Reeve te ontmoeten. Deze keer lukt het wel. Een laatste machtsstrijd volgt. Wie zal winnen, Frieda met haar trouwe vriendengroep of de meedogenloze moordenaar?

Mijn mening over De dag van de doden

Ik vond Nicci French altijd al goed, maar na een aantal boeken werd het wel steeds meer van hetzelfde. En toen kwam Frieda Klein. Een heel nieuw verhaal, en ook nog eens een serie van acht. Vanaf het begin was ik erdoor geboeid. Nadeel van zo’n lange serie is wel dat ik nu nauwelijks nog weet wat er in de eerdere delen gebeurde. Er zat steeds een jaar tussen en dat is best lang. Heb je nog niets gelezen van de serie over Frieda Klein? Begin dan lekker bij het begin en lees ze allemaal achter elkaar!

De dag van de doden is de climax van de hele reeks. Het is dus duidelijk waar het heen gaat: naar een confrontatie tussen Klein en Reeve. Dat gebeurt echter zodanig dat het een volwaardig verhaal is geworden, compleet met nieuwe misdaden. Aan het einde leek het even of de werkelijke toedracht van de ontknoping geheim zou blijven. Dat zou een teleurstelling zijn geweest. Maar gelukkig volgde later nog een uiteenzetting van de gebeurtenissen.

De spanning wordt mooi opgebouwd. Informatie over wat er precies aan de hand is, wordt geleidelijk gegeven. Tot het einde blijft het verrassend. Nou ja, behalve dan wie de confrontatie tussen Frieda Klein en Dean Reeve wint. Maar de manier waarop is wel weer onverwacht. Het boek is vanuit verschillende personen geschreven. Vooral Frieda en Lola komen aan het woord. Zij verraden echter niet meer dan nodig is. Dean Reeve mag niets zeggen. Van de ene kant wel jammer, ik vind het altijd wel leuk om ook iets van de motieven van de dader te horen. Dat blijft nu een beetje vaag. Van de andere kant is het goed want dan kan hij ook niets van de spanning weghalen.

Als ik terugkijk naar de eerdere delen in de serie, dan vond ik het daar vaak niet spannend genoeg. Die boeken gaf ik drie sterren. De dag van de doden was duidelijk spannender, dus die geef ik vier sterren!

4 sterren

Meer informatie over De dag van de doden

  • Oorspronkelijke titel: The day of the dead
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2018
  • Aantal pagina’s: 365
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026339615
  • ISBN (ebook): 9789026339615

Plaats een reactie