Vechten tegen verveling – Frouke Vermeulen

Vechten tegen verveling van Frouke VermeulenIn deze tijd van ‘druk, druk, druk’ kun je het je misschien bijna niet voorstellen, maar verveling is een serieus probleem. Niet alleen een te hoge werkdruk kan voor aardig wat stress zorgen, ook een tekort aan kwalitatief goede prikkels kan zorgen dat je energie in hoog tempo opraakt. Het overkwam Frouke Vermeulen. Zij ging helemaal tot op de bodem en krabbelde daarna langzaam op uit haar bore-out. In Vechten tegen verveling vertelt zij hoe het bij haar zo ver is gekomen dat ze thuis alleen nog maar apathisch op een stoel zat en op haar werk compleet instortte. Door een gebrek aan informatie startte ze haar eigen onderzoek naar het fenomeen bore-out en het resultaat verwerkte ze in dit boek. Zo probeert ze anderen te helpen de symptomen te herkennen en op tijd in te grijpen bij een dreigende bore-out. Moet jij soms ook vechten tegen verveling? Begin dan met het lezen van dit boek.

Vechten tegen verveling in het kort

Frouke Vermeulen is jong en intelligent. Na het afronden van haar studie, waarvan ze het laatste deel in Amerika deed, gaat ze op zoek naar een baan. Al snel kan ze aan de slag bij het bedrijf waar ze het liefst wil gaan werken. Vol enthousiasme stort ze zich op het werk. Ze doet haar best om haar werk zo goed mogelijk uit te voeren en ze wordt geprezen om haar efficiënte werkwijze.

Maar het valt tegen. Al snel is er niet genoeg werk en moet Frouke haar dagen noodgedwongen vullen met zelfstudie. Nadat ze geklaagd heeft bij haar baas, mag ze voor een tweede afdeling aan de slag. Dan groeit het werk haar boven het hoofd. Ze komt van het ene in het andere uiterste. En weer komt ze in een situatie terecht waarin er te weinig werk is. Dat begint ze ook thuis te merken. Het kost steeds meer moeite om de dagelijkse dingen, zoals eten koken, te doen.

Op een dag trekt Frouke het niet meer en stort ze in. De huisarts herkent het probleem gelukkig, zij noemt het de ‘ambtenaarsziekte’. Frouke gaat op zoek naar informatie maar vindt niet veel. Met behulp van coaches, familie en vrienden weet ze langzaam uit het dal te klimmen. Eerst gaat ze door een periode van schaamte, vanwege de tijd en het geld die ze verspild heeft terwijl ze zich verveelde en daarna vanwege het thuiszitten terwijl ze niet zichtbaar ziek is. Vervolgens stort ze zich op de literatuur en de coaching en komt ze er stukje bij beetje weer bovenop.

Mijn mening over Vechten tegen verveling

Soms komt er een boek op je weg dat je zelf nooit gekocht zou hebben. Vechten tegen verveling is er daar één van. De titel maakte me nieuwsgierig en daarom besloot ik het te lezen. En ik herkende zowaar een aantal punten. Niet dat ik me nu direct doodverveel, maar ik heb ooit wel situaties meegemaakt waarin de leuke en nuttige activiteiten niet voor het oprapen lagen.

Het boek bestaat uit drie delen: de aanloop, de val en het herstel. De eerste twee delen lezen als een roman. Langzaam word je meegesleept in de bore-out, waardoor je goed gaat begrijpen wat het inhoudt. Het derde deel is meer een semi-wetenschappelijke verhandeling over hoe je een bore-out kunt herkennen en hoe je ervan kunt herstellen.

Volgens Frouke bestaat een bore-out uit vier fasen: van de Oké-fase ging ze via de Relativeringsfase en de Alarmfase naar de Instortingsfase. Ze beschrijft hoe je de verschillende fases kan herkennen zodat je op tijd in kunt grijpen. Ik denk dat veel mensen wel punten zullen herkennen uit het boek. Want wie doet er nu precies wat bij zijn interesses en talenten past? Ik geloof niet dat het mogelijk is dat iedereen alleen maar doet wat hij leuk vindt. Toch denk ik wel dat je ernaar moet streven je tijd zoveel mogelijk te vullen met dingen waar je energie van krijgt. En je er bewust van te zijn dat dat niet altijd mogelijk is. Niet voor niets betoogt Frouke dat het wel of niet krijgen van een bore-out afhangt van de situatie en van je persoonlijkheid. Het lezen van Vechten tegen verveling is een goed begin om te ontdekken of jij tot de risicogroep behoort of misschien al hard op weg bent naar een bore-out.

Je merkt duidelijk dat Frouke een ervaringsdeskundige is. Ze weet waar ze het over heeft. Toch is dat ook meteen een minpuntje. Alle studies die ze gelezen heeft en waar ze zich niet in herkent, noemt ze kort maar ze gaat er niet verder op in. Terwijl ik de zaak toch graag van zoveel mogelijk kanten belicht zou zien.

Frouke Vermeulen is Vlaamse. Dat merk je aan haar taalgebruik, ze gebruikt af en toe uitdrukkingen die je in teksten van Nederlanders niet tegen zal komen. Dat went echter snel. Wat wel enigszins storend is, is het aantal typefouten dat in het boek voorkomt, zoals woorden die waarschijnlijk verwijderd hadden moeten worden. Ik heb ze niet geteld maar het waren er duidelijk meer dan in het gemiddelde boek.

Frouke Vermeulen heeft Vechten tegen verveling geschreven om mensen te helpen een bore-out op tijd bij zichzelf of bij hun naasten te herkennen. Ik denk inderdaad dat dit boek voor veel mensen een goede start kan zijn om zich te bezinnen op hun huidige situatie en hoe de toekomst eruit moet zien.

3 sterren

Meer informatie over Vechten tegen verveling

  • Uitgeverij: Houtekiet
  • Verschijningsdatum: september 2015
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • Aantal pagina’s: 159 (paperback), 121 (ebook)
  • ISBN (paperback): 9789089243782
  • ISBN (ebook): 9789089243942

Plaats een reactie